Domů
 
O mně
 
Semináře
 
Ceník
 
Novinky
 
Kontakt
 

Zelené potraviny
Zkušenosti

Zelený zázrak aneb proč jíst zelenáče?


Někdy se stává, že k nám musí nějaká situace nebo věc přijít vícekrát, než zjistíme vlastně proč.

Ke mě musely přijít zelené potraviny celkem třikrát, abych pochopila, že jsou pro mě určitým způsobem cesta.

Tak poprvé jsem se s nimi setkala, když jsem před 8 lety navštívila po letech svou kamarádku. Otevřel mi její manžel a já nevěřila svým očím, jak skvěle vypadá a má kamarádka též. Oba byli jak z reklamy na nějaký vypínací krém, zkrátka jak po plastice obličeje. Mému velkému údivu se jen smáli a ukázali mě poprvé ten „Zelený zázrak“, který konzumovali v té době rok.
Byla jsem těhotná, ale zapomněli mi říct, jak by byly dobré pro mé budoucí mimčo …tak mě zelené potraviny tentokrát minuly poprvé.
Po druhé, když je můj otec donesl domů a všem nám ukazoval své zelené zuby (chlorellku hned poctivě denně kousal), protože věřil, že unikne paradentóze a později i ječmen , že nahodí imunitu. Tak se i stalo! Paradentolog mu oznámil, 70 procent. zlepšení . Zelené potraviny začal pravidelně jíst a podotýkám, že dodnes konzumuje tedy 8 let bez přestávky.(3x denně ječmen a 2x denně chlorellku) Je mu 70 let a vypadá skvěle,tedy o 10 let méně, neužívá žádné léky. Celý čas mě vybízel k ochutnání krabiček, ale byla jsem tvrdá a neochutnala tu dobrůtku, jak říkal:-).
Ale jak se říká, do třetice všeho dobrého, neboli všechno má svůj čas ..můj syn začal kašlat, zjistili mu alergii na trávy pily a astma.. A jak jinak v dnešní době, po návštěvě u doktorů bývá dostal stříkadlo(kortikoidy) a plata prášků.V tu chvíli jak z nebe, dorazil na návštěvu můj otec a s úsměvem mi předával krabičku a říká :“Četl jsem, že je to pomáhá i na astma“ Tentokrát jsem při pohledu na chemii od doktorky necukla a řekla jsem si, nic není náhoda a syn začal dvakrát denně užívat ječmínek a po 2 měsících byl bez kašle. Běžela jsem na alergologii, test spirometru ukázal normální stav a doktorka mě psala recept na další chemii a já se usmála a řekla, :“Ne děkuji, syn pije ječmen".
V tento čas jsem potkala kamaráda a on mě dovedl k Haničce a zaregistroval a já hned pochopila, že vše má svůj čas.
Začala to pít i o dva roky mladší dcera a spolu s bratrem to pijí třetí rok a nemarodí ve školce, ani ve škole.
A já jsem s radostí a nadšením začala pouštět zelenáče do světa.
A aby to moje povídání mělo nějaký happyend, tak mě musel život ukázal ještě víc, protože od té chvíle jsem to začala považovat za „Zázrak“.

Letos v prosinci jsem dostal mononukleózu a skončila na infekčním v Motole, byla jsem unavená, bez energie,otekl mi obličej a já jen ležela a nevstávala. Testy jater byly vysoké 3,5. Začala jsem pít 3x denně jaterní čaj z lékárny a\ 10 x denně ječmínek v kuse 14 dní, po této době nemoci jsem šla na krevní testy s vidinou jaterní diety 3-6 měsíců a měsíce bez sportovní aktivity, jak po této nemoci bývá. Byla jsem tedy v šoku, když jaterní testy spadly za 14 dní na 0,7 a verdikt lékaře zněl ,že mohu normálně jíst, že je vše v pořádku a dieta se nekoná. Řekl, že se mi stal zázrak. Byl velice překvapen a ptal se co jsem prováděla, když jsem mu řekla, že pila jaterní čaj a ječmen..Tak si nechal ten zázrak druhý den dovézt.
Má nemoc mi od tohoto dne změnila spousty věcí v mém životě, mám důkaz, jak báječně to funguje, má rodina a přátelé i zákazníci jedí zelené potraviny o to víc a zelenáči se pro mě a ně staly každodenním zvykem.
Dávno sice vím, že nic se neděje jen tak, ale pro něco, ale někdy člověk potřebuje vícekrát postrčit, aby pochopil.

A já tím nezískala jen směr, ale i cestu k „Zelenému zázraku“ za to moc díky.

Proč jist zelené potraviny v létě?

Letos se mi poštěstilo mít tři týdny dovolenou a strávit jí na chalupě za stále slunného počasí…co si více přát slunce,klid,koupání, relax a hlavně všude kolem zeleno.-).
Samozřejmě jsem nezapomněla sebou vzít zelené potraviny, bez nich by to prostě ani nešlo. Možná někoho z vás napadne, proč jíst zelené potraviny také v létě, když je všude tolik zeleniny a ovoce. V dnešní době to bohužel ještě neznamená dostatek vitamínů a nutričních látek.
A proto bych se ráda věnovala létu a přístupem k zeleným potravinám tentokrát trošku jinak…
Dovolím si hned na začátek připomenout, jak důležité je jejich skladování.
Neměly by být v teplotě vyšší jak 30 stupňů, aby byla uchovávána jejich životnost, zejména pak enzymatická hodnota. Dávejme si tedy pozor i na skladování v autě, kdy převážíme zelené potraviny a pak zůstávají delší dobu v přehřátém vozidle.
- dále v létě vzniká větší prašnost, tím i více alergii
- točí se kolem nás více volných radikálů (ze slunečního záření, vyšší sportovní aktivity, neobvyklých stresů)
- objevují se angíny z tepla, revmatické bolesti dané vyšší námahou a prochladnutím svalů a kloubů
- oceníme též deodorační účinky zelených potravin
- naše těla jsou díky detoxikaci štíhlejší do plavek
A co ještě musím připomenout, po zařazení zelených potravin do svého života jsem se nadobro zbavila solární alergie, kterou jsem mívala skoro každý rok, nejen od moře.
A když už jsme u toho moře,tak jsou právě výbornou prevencí proti průjmovém onemocnění, právě z těchto zahraničních dovolených.

Zelené potraviny obsahují zkrátka všechny základní nutriční látky (aminokyseliny, enzymy a minerály, vitamíny) nutné pro zdravé fungování organismu a jsou v přirozené a dobře vstřebatelné formě a navíc velké množství zeleného barviva chlorofylu, který podporuje regeneraci tkání, tvorbu krevních buněk a chrání tělo před nežádoucími účinky chemických látek. Zkrátka zelené potraviny zpomalují buněčné stárnutí a celkově zlepšují fyzickou i psychickou kondici po celý rok.

A na závěr má zkušenost z mé krásné slunečné dovolené, která se nám opravdu vyvedla:
Děti měly neustále odřená kolena, dostaly kašičku z nadrcené chlorellky smíchané s troškou vody a odvážlivci z ječmínku, který nepatrně díky enzymům štípe. Kolínka jsou pak jako nová a hojí skvěle všechny odřeniny a popáleniny.
My dospěláci se stříkali u bazénu šrekovou vodou (do lahve s odstřikovačem našejrovat ječmínek s vodou)..krásně díky chlorofylu chrání proti spálení a úžasně osvěží.
Večer jsme my ženy seděly s maskou na obličeji (krém smíchat s ječmínkem).
A ráno k snídani drtili chlorellku a sypali na chleba s máslem.

Přeji krásné léto a spousty nápadů a inspirace se zelenáčema..zkrátka a jednoduše pít, mazat, stříkat, drtit.

Ivana Habersbergerová

poradce zelených potravin
  Copyright © 2015-2018 David Sopoušek